Ontdek de veelzijdigheid van Europa te voet. In Europa heb je een onbegrensd aantal mogelijkheden om te wandelen. Elk seizoen van het jaar kun je genieten van prachtige gebieden met een eigen landschap, cultuur, omgeving en klimaat. Mooie wandelroutes, meerdaagse trektochten en lange afstand paden vind je wel in ieder Europees land. Hieronder vind je de mooiste wandelgebieden van Europa!

Oostenrijk

Oostenrijk, een land met een onbeperkt aantal mogelijkheden om te hiken en wandelen. Je hebt er kletterende watervallen, hele hoge bergen en prachtig heldere rivieren. Je kunt wandelen langs meren of door dalen. Tijdens de winter door de sneeuw of in de zomer langs stromende bergriviertjes. Leuk aan Oostenrijk is dat je in de zomer vaak ook met de skilift de bergen in kunt. Er zijn tal van kabelbanen waar je de bergen mee in kunt. De mooiste wandelgebieden van Oostenrijk zijn:

Tirol
De wandelmogelijkheden in Tirol zijn eindeloos. Je vindt hier prachtige dalen maar ook zijdalen. Er zijn ontzettend veel wandelroutes langs bergrivieren en over hoogtes. Mooie wandelgebieden in Tirol zijn het Pitzal, het Zillertal, en de Kitzbuheler Alpen.

Salzburgerland
Kilometers lang kun je wandelen in Salzburgerland. Glasheldere meertjes, prachtige uitzichten en almen (gezellige hutten waar je vooral kunt aprés skiën), vind je in het Salzburgerland. Door middel van een van de vele liften kun je naar de hoogtes worden gebracht. Hier kan je dan een wandelroute starten. Een groot deel van Salzburgerland is ook een beschermd natuurgebied. Hier vind je meer informatie over leuke wandelroutes in Salzburgerland.

Vorarlberg
Door middel van verschillende wegen kun je hoog in de bergen terechtkomen. De Silvretta Hochalpenstrasse loopt in het zuiden van Vorarlberg. Je kunt tot het hoogste punt komen: de Silvretta Staussee door haarspeldbochten. Ervaar een stevige klim over rotsblokken en door smalle paadjes. Een interactieve wandelkaart vind je hier!

WandelOostenrijk

Spanje

Spanje is prachtig met haar mooie bergen, meren, bossen en vulkanen. In Spanje zijn ruim 400 natuurparken en ontzettend veel wandelpaden. Vooral in de regio Andalusië kun je heerlijk wandelen. Dit telt een groot aantal landschapsparken. Hier kun je dagwandelingen maken maar ook meerdaagse trektochten. Wandel door prachtige berggebieden langs de pittorekse witte dorpjes, en mooie boomgaarden. De mooiste wandelgebieden van Andalusië zijn:

Las Alpujarras
Dit gebied bevindt zich op de Sierra Nevada tussen de mooie steden Granada en Almería. Je vindt hier prachtige witte bergdorpjes. Las Alpujarras staat bekend als het laatste toevluchtsoord van de Moren. Zij verbleven hier na de val van het Koninkrijk van Granada. De Moorse geschiedenis is hier dan ook nog voelbaar. Naast de witte bergdorpjes, mooie uitzichten over bergen kun je ook wandelen langs eeuwenoude olijfbomen. Dit zijn leuke gratis routes die je kunt volgen. (doorlinken naar: http://www.treksierranevada.com/walks/start-point/alpujarras)

Sierra de Aracena
Deze kleine bergrug bevindt zich boven Sevilla. Je kunt wandelen tussen pittoreske witte bergdorpjes over oude klinkerpaden. Hier bevinden zich genoeg wandelpaden met verschillende lengtes en zwaartes. Je kunt van dorp naar dorp wandelen. Onderweg vind je dan mooie boomweides.

La Axarquía
Over de ruige zuidhellingen van de Sierra de Tejeda ligt dit waanzinnige landschapspark. Vanuit Cómpeta of Canillas de Albaida heb je een perfect startpunt om over kale kalkhellingen een dagwandeling te maken. Naast de kale kalkhellingen wandel je hoog boven dorpen maar ook door diepe dalen die dichtbegroeid zijn. Je vindt er tropische vruchten zoals mango’s en lychees. Leuke wandelroutes van dit prachtige gebied vind je hier!

Caminito del Rey
Caminito del Rey is spectaculair en betekent letterlijk het Koningspad. Dit beroemde loopbrug is gelegen tussen bergen, steile afgronden en kloven. Het wandelpad is in de 19de eeuw aangelegd, vastgemaakt aan steile wanden van smalle kloven. Hieronder kronkelt een rivier. De brug is in 2015 heropend na ingrijpende reparaties en renovaties.

WandelSpanje

Schotland

Deze bestemming is helemaal geschikt voor een heerlijke wandelvakantie. De natuur is hier adembenemend. In Schotland zul je hoge bergen overwinnen, vele bospaden doorkruisen en kustroutes verkennen. Indrukwekkende wandelgebieden in Schotland zijn:

West Highland Way
In Schotland is West Highland Way een ontzettend populair wandelgebied. Wandel langs glasheldere beekjes, rotsen en grote meren. Hier kun je een route wandelen van ruim 150 kilometer. Deze begint vlakbij Glasgow en eindigt bij Ben Nevis, de hoogste berg van Groot-Brittanië.

Kintyre Way
Kintyre is een schiereiland wat zich bevindt aan de Schotse westkust. Het schiereiland heeft een gaaf landschap met veel mooie verborgen baaitjes, kleine vissersdorpen, glooiende heuvels en kasteelruïnes. Verder vind je hier een grote variatie aan flora en fauna op de Kintyre Way in Schotland. Je kunt er zeehonden, otters en vele zeevogels spotten. Een route vind je hier.

Great Glen Way
Het monster van Loch Ness, zou deze hier echt rondzwemmen? Een schitterende route is de Great Glen Way, langs glinsterende kanalen en meren en door bossen. Onderweg kun je een boottochtje maken over het meer van Loch Ness en wie weet dus het monster spotten.

WandelSchotland

Corsica

Pittige tochten en adembenemende uitzichten kun je zeker ervaren op het Franse eiland Corsica. Het eiland is ontzettend veelzijdig. Zo vind je in het binnenland woeste hooggebergtes en valleien vol bossen. Je stuit op steile en diepe kloven en wilde rivieren en bergmeertjes. Het eiland is een verademing voor wandelaars en natuurliefhebbers.

Een wereldberoemde wandelroute is de GR20. Lonely Planet heeft deze wandelroute ook wel uitgeroepen tot mooiste wandelroute ter wereld. Je kunt in Corsica van kust naar kust wandelen. Het pad begint bij Col de Vizzavona en eindigt bij Maison Forestière de Bonifatu. Voor routes kijk hier.

WandelCorsica

Madeira

Madeira heeft een schitterende natuur, het is lieflijk maar ook woest. Het eiland kent ruige kliffen en vele bergen. Op Madeira vind je ook mooie dorpen zoals Curral das Freiras en Prazeres. Overal op het eiland stroomt water van de bergen. Ook rondom het eiland is van alles te zien, zoals bijvoorbeeld dolfijnen. Prachtige plekken op Madeira zijn:

Levada’s
Op Madeira vind je nog oude irrigatiesystemen, die levada’s heten. Deze zijn gebouwd door de vroegere bewoners van Madeira. Maar liefst 1400 km aan wandelpaden langs levada’s vind je in Madeira. Vanuit verschillende plekken kun je wandelen langs deze levada’s.

Laurierbossen
Op Madeira vind je nog laurierbossen, die vroeger in meerdere delen van Europa te vinden waren. Door de ijstijd zijn ze in Europa bijna helemaal uitgeroeid. Langs deze schitterende laurierbossen kun je heerlijk wandelen.

Voor interessante wandelroutes op Madeira, kijk dan hier.

WandelMadeira

Tip:

– Houd in de gaten of er in het tijdperk dat jij wilt gaan geen motortochten zijn georganiseerd in het berggebied waar jij wilt wandelen of bijvoorbeeld fietswedstrijden.