Vorige maand was het eindelijk zo ver… Het stond al een tijdje op mijn must-visit list: Sevilla! De stad in het zuiden waar ik al zo veel leuke verhalen over had gehoord. En afgelopen november was het zo ver! Onderstaand vind je mijn top 3 to-do’s Sevilla op verschillende gebieden.

Nom nom nom

1. No-lugar the art company

Mijn favo foodspot in Sevilla is 100% No-lugar the art company. Wanneer je binnenstapt, lijkt het eigenlijk alsof je in een soort arty-farty designwinkel bent. Elke tafel is al gedekt met prachtig servies, bestek en vazen. Aanradertje om in het weekend even te reserveren, want het is een populaire spot. Leuk is dat sommige tafels gedeeld worden door verschillende groepjes. Wij werden neergezet naast twee gezellige Braziliaanse dames vol verrassende verhalen! Gezellige tafelgasten en dan ook nog het eten… De kok is Marokkaans en zijn invloed op de kaart was zeker te merken, mmm! Ik had een Pakistaans kipgerecht waar ik helaas niet meer de naam van weet, in ieder geval was het super lekker! Tip: je kunt hier niet pinnen. Ps. het coole koffiecafé Red House is van dezelfde eigenaren!

2. Mercado Lonja del Barranco

Spaanse gastromarkten, ik ben fan! Ook in Sevilla vind je er een, ook nog eens een prachtige aan het water. Mercado Lonja del Barranco is een wat kleinere gastromarkt, maar met een hoop te bieden. Er zijn zo’n twintig standjes waar je langs kunt voor allerlei lekkers. En dat weten zowel de locals als de bezoekers… Een plekje vinden (vooral in het weekend) is wel even een klus. Na vijf minuten als hongerige piranha’s rondgelopen te hebben, hadden wij een tafeltje bemachtigd. Wanneer je in Andalusië bent, moet je eigenlijk wel een keer van de salmorejo (koude tomatensoep, net anders dan gazpacho) smullen. Wij deden dat met het proeverijtje van La Salmoreteca, zes bijzondere salmojero-varianten. Verder kun je bij deze mercado smullen van de traditionele tapas en is er ook veel vis te bestellen.

3. Dúo Tapas

Mmm… in lange tijd niet zulke lekkere tapas gegeten! Bij Dúo is de keuken fusion, niet alleen traditionele tapas dus. Schrik niet als je binnenstapt (of eigenlijk al wanneer je buiten aankomt): het is altijd een kippenhok in dit restaurant. Gezellig geklets, verjaardagliedjes, praatjes met de obers… Wij kozen hier voor een hoop tapas om te delen. Zo gingen we voor de Spaanse pollo (kip) en bravas en Aziatische noodles. En heb ik voor het eerst in m’n leven een stoofpotje rabo de toro op. Mocht je nog een plekje overhebben, kies dan voor een van de chocotoetjes!

Highlights

1. Plaza España

Eén van de spots die het meeste indruk op me heeft gemaakt in Sevilla. Het Plaza España is werkelijk waar een sprookje, een heel romantisch sprookje. Ik was op dat moment even alleen in de stad, dus heel romantisch was het niet. Wel heel indrukwekkend! Voor mij voelde het echt alsof ik in een film was beland. Een soort Disney film. Verlichte torens, een gekleurde fontein, gondels in het water rondom het plein. En, hoewel ik een tegenstander ervan ben, maken de paardenkoetsen het plaatje wel compleet. Het plein is trouwens in een park gelegen, in het Parque María Luisa; ook een must-visit.

2. Catedral y la Giralda

Een van de mooiste kathedralen die ik in Spanje heb gezien! De Catedral de Sevilla vond ik bijzonder door de duidelijke combinatie van Moorse en nieuwe elementen. Het is dan ook gebouwd op de plek waar, tot ongeveer de dertiende eeuw, een moskee stond. Het is de grootste gotische kathedraal ter wereld! Binnen is, volgens de sevillanos, de bekende Columbus begraven. Een groot monument met daarin, schijnbaar, Columbus himself is aan hem gewijd. Het belangrijkste overblijfsel van de moskee is de minaret, La Giralda. Deze hebben we beklommen. Vergeleken met andere torens vond ik La Giralda redelijk meevallen, waarschijnlijk omdat er geen trappen te beklimmen zijn! Er zijn namelijk 35 hellingen waardoor je redelijk gemakkelijk naar boven komt. Bovenop is een prachtig uitzicht over de stad!

3. Alcazár

Het zuiden van Spanje staat bekend om de forten, die nog overblijfselen zijn uit de Moorse periode. Het Alcazár van Sevilla is een van de bekendste. Sinds 1987 staat het koninklijk paleis op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en ik snap wel waarom! Wij begonnen ons bezoek bij de Cuarto Real, de bovenste verdieping, die nog steeds in gebruik is door de Spaanse koninklijke familie! Let op: wanneer je kaartjes van tevoren bestelt, wordt (op z’n Spaans erg duidelijk) aangegeven dat je er een kwartiertje van tevoren dient te zijn. Wisten wij niet… Gelukkig was er nog één rondleiding later waar we mochten aansluiten. Je komt, met audio guide, langs slaapkamers, vergaderruimtes vol bijzondere voorwerpen en schilderijen! Maar ik vond eigenlijk de patio’s met al de Arabische elementen nóg mooier. Van een vriendin had ik meegekregen dat er ook bijzondere baden waren. Maar… die waren ook weer eventjes lastig te vinden. Na drie keer verkeerd gelopen te zijn en twee keer om hulp gevraagd te hebben, waren we er eindelijk: los Baños de Maria Padilla. Prachtig!

Combineer met…

1. Caminito del Rey

Tijdens onze citytrip Sevilla hebben we één uitstapje buiten de stad gemaakt. Wij zijn naar het ‘dodemanspad’ Caminito del Rey geweest. Een voorheen super gevaarlijke wandelroute door het berggebied El Chorro. Doordat er verschillende doden waren gevallen, werd het pad tijdelijk gesloten. Zelfs in deze periode besloten waaghalzen het pad op te gaan (waarvan weer sommigen het niet overleefden). Een paar jaar terug werd het pad écht officieel gesloten en gerenoveerd. Sinds dit jaar (2016) is het weer mogelijk het pad te bewandelen, maar erg eng is het niet meer. Je ziet wel nog steeds het oude wandelpad, super eng! In ongeveer twee uur wandel je door het berggebied, met mooie uitzichten, watervalletjes en een paar aardrijkskundige highlights: de stalactieten. Op zich kun je de Caminito del Rey met openbaar vervoer bereiken vanuit Sevilla, maar met de auto is het iets praktischer. Wij deden er ongeveer twee uur over. Tip: boek je kaartjes van tevoren en draag goede schoenen en een comfi outfit!

2. Málaga

Met de auto ongeveer 2,5 uurtjes rijden, maar met de hogesnelheidstrein is een bezoekje Malaga prima te doen! Na mijn citytrip Sevilla ging ik ook naar Malaga voor een paar daagjes. Voor ongeveer €25 ben je in een comfortabele trein in (ook) 2,5 uur in Malaga. Ik had wel eventjes pech, aangezien de trein niet verder kon rijden door een (nog steeds) onbekende reden. Ik moest overstappen op een overvolle bus. Enige pluspuntje: prachtige panorama uitzichten van Andalusië wanneer je naast de buschauffeur mag zitten.

3. Córdoba

Zo’n anderhalf uur rijden in noordelijke richting vanuit Sevilla en je komt uit in Córdoba, ook zo’n mooie bestemming in Andalusië! In deze stad is ontzettend veel te beleven. Van een moskee turned into kathedraal: La Mezquita tot prachtige pleintjes en patio’s. In Córdoba vind je de meest bijzondere binnenpleintjes met bloempotjes aan de muur. En, ook een aanrader: de gastromarkt Mercado Victoria!

tagged in Spanje