Vanaf jongs af aan heb je het al geleerd: fietsen! Als Nederlanders weten we niet anders. Je komt makkelijk op de mooiste plekjes, komt even helemaal tot rust en ziet enorm veel van de omgeving. In Europa vind je veel prachtige fietsgebieden. In vrijwel elk land zijn er diverse fietsroutes en kun je goed fietsen, waardoor eigenlijk op elke Europese bestemming een fietsvakantie mogelijk is. Maar wat zijn nou de mooiste plekjes om te fietsen? Wij hebben de mooiste fietsgebieden in Europa voor je op een rijtje gezet!

Duitsland – Bodensee

* Fiets langs idyllische plekjes
* Rustig fietsen & weinig verkeer

Rondom de Bodensee ligt een van de populairste fietsroutes van Duitsland, namelijk de Bodensee Radweg. De route is over het algemeen vlak en soms een beetje heuvelachtig. Rondom het hele meer vind je prachtige fietsroutes, waarbij je door verschillende middeleeuwse dorpjes komt. Zo kun je tijdens je vakantie in die dorpjes stoppen om daar te overnachten in een van de schattige hotels. De meeste fietspaden zijn vrij van ander verkeer, waardoor je heerlijk rustig kunt fietsen! Stop eens bij Konstanz, een prachtige middeleeuwse stad, de watervallen van Schaffhausen of Mainau, het bloemeneiland. Kijk bijvoorbeeld eens hier voor een mooie route, waarbij je de hele Bodensee rond gaat!

Bodensee

Portugal – Alentejo

* Ontdek lokaal Portugal!
* Ontspan met prachtige uitzichten

De Alentejo is een van de dunstbevolkte gebieden van Portugal. Je vindt hier nog de echte locals, de ‘echte’ Portugezen, die ontzettend aardig zijn! Om de provincie wat beter te maken heeft de Europese Unie jaren geleden veel geld gestopt in de verbetering van het wegdek hier. Dit, samen met het fijne heuvelachtige landschap, zorgt ervoor dat Alentejo een heerlijk gebied is voor een ontspannen fietstocht. Je fietst tussen een prachtig, divers landschap met olijfbomen, graanvelden, wijngaarden en, in het voorjaar, prachtige bloemrijke bermen.Vanuit hier fiets je richting het ruigere land langs de Spaanse grens! Op de route kun je stoppen in een van de oude stadjes om te genieten van een heerlijk wijntje. Een absolute aanrader is om door het monumentale Evora te fietsen, de hoofdstad van Alentejo!

Alentejo

Spanje – Andalusië

* De perfecte combinatie van natuur en cultuur
* Verrassend veelzijdig

Ben je op zoek naar een prachtige combinatie van natuur en cultuur? Dan is fietsen door Andalusië de perfecte optie! Doordat de regio zo divers is, is er voor iedereen wel wat wils. Zo kun je meer het binnenland in gaan om de verschillende natuurgebieden te bewonderen, de steden in te gaan om cultuur te snuiven en meer richting de kust om te genieten van het strand en de zon. Ga wel in het voor- of najaar, want in de zomer is het al gauw veel te warm in Andalusië om te fietsen! We kunnen niet zomaar zeggen wat het mooiste gebied is in Andalusië, omdat het net afhankelijk is van wat je wilt zien. Andalusië barst namelijk van de mooie gebieden! Kijk hier voor verschillende routes vanuit het prachtige Málaga!

Andalucia

Frankrijk – Provence

* Een prachtig glooiend landschap
* Vol authentieke dorpjes

Frankrijk staat bekend om de goede fietsgebieden en ook de Provence heeft ontzettend veel mooie gebieden waar je uitstekend kunt fietsen. Tijdens een gave fietstocht kom je door fraaie natuurgebieden, oude stadjes en langs prachtige wijn- en lavendelvelden. Er zijn wat lastige gebieden hier (lees: Mont Ventoux), maar over het algemeen is het landschap eerder glooiend dan bergachtig, waardoor je dus vaak genoeg op vlakke tereinen zult fietsen! In de Provence is de Vaucluse een van de mooiste gebieden. Je kunt er uitstekend fietsen, met de Mont Ventoux als absoluut hoogtepunt. Het weer is er heerlijk en de dorpjes zijn prachtig en authentiek. Je kunt hier stoppen om op een gezellig marktje te genieten van de heerlijke geur van kruiden en om wat franse lekkernijen te kopen. Deze kun je dan later weer opeten tijdens een picknick in het prachtige landschap! Kijk hier voor een overzicht van alle prachtige routes in dit gebied.

Vaucluse

Schotland – Glenlivet Estate

* Veelzijdige natuur
* Voor alle niveaus

Schotland is prachtig! Het landschap is adembenemend; er zijn spectaculaire groene heuvels en bergen, uitdagende fietspaden en mooie meren waar je even weg kunt dromen. Of je nu een professionele of minder ervaren fietser bent, in Schotland ben je aan het juiste adres. Er zijn prima fietspaden waar je op kunt fietsen of juist uitdagendere paden waar je meer van de weg af gaat. Glenlivet Estate maakt deel uit van het Cairngorms National Park. Voor elk niveau is er wel een fietsroute beschikbaar en je kunt zelf de lengte ervan beslissen. Je vindt er prachtige natuur en knusse boerderijtjes. Het land is er glooiend dus je fietst langs mooie uitzichtpunten! Het natuurpark heeft een eigen fietscentrum en je kunt er ook terecht voor een kaart met alle fietsroutes in het gebied.

Glenlivet-Estate

Tips!

* Houd het weer van te voren goed in de gaten. In veel fietsgebieden heb je kans op erg wisselvallig weer, waardoor je van het een op het andere moment in de regen kunt fietsen.
* Bereid je goed voor op je fietstocht. Stippel je route goed uit zodat je weet waar je heen gaat!