Na een onvergetelijke zomervakantie in Valencia ga ik op zoek naar een minstens net zo leuke stad voor een reisje met mijn beste vriendin. Onze vereisten: een levendige stad met hippe bars en restaurants, voldoende culturele bezienswaardigheden én strand. De winnaar: Lissabon!

Begin augustus mogen we eindelijk naar Portugal. We komen eind van de middag aan in het prachtig gelegen RiverView hostel. Als ik vanaf het balkon naar rechts kijk, zie ik het plein ‘Praça do Comercio’ en daarachter de Taag. We zitten op de vijfde verdieping en hebben daardoor een mooi uitzicht over de Rua Augusta, de grootste winkelstraat van Lissabon. Nadeel: geen lift. En ik kan je vertellen, dat is best pittig met 35 graden! We hebben hier tien heerlijke dagen gehad, gevuld met zowel stad als strand. Ik deel graag mijn aanraders met je.

Pastéis in de botanische tuin

We reizen een kwartiertje met de trein en staan dan voor de befaamde winkel vol lekkernijen: Pastéis de Belém. Ik had een lange rij verwacht, maar we zijn vrijwel gelijk aan de buurt. Met drie gebakjes per persoon lopen we een paar minuutjes naar de botanische tuin Jardim Botânico Tropical. Omringd door pauwen (ja, écht!) eten we hier de nog warme, zoete bladerdeeghapjes op. Ze verkopen de pastéis overal in de stad, maar deze staan met stipt op nummer één. Daarna wandelen we naar het klooster Mosteiro dos Jeronimos. Wegens de lange rij gaan we hier helaas niet naar binnen.

foto-lissabon-tram-met-chips

Dakterras Park

Het dakterras van Park vonden we zó leuk dat we er twee keer zijn geweest. Gezellige muziek, vriendelijk personeel en ’s avonds wordt er gedanst. Het is even zoeken naar de ingang in een parkeergarage, maar des te leuker als je uiteindelijk op het dak over de stad heen kunt kijken. En de soort aardappelchips met sausjes, batata frita, is echt verslavend lekker.

Vlakbij Park is een steil straatje met de typische tram uit Lissabon: Ascensor da Bica. Dit levert toffe foto’s op!

Princesa do Castelo

Het bekendste kasteel van Lissabon (Castelo de São Jorge) staat natuurlijk ook op de planning. Dit kasteel ligt niet ver van het centrum, maar wel hoog. We kiezen er daarom voor om met de tuk tuk te gaan, super handig en leuk! Het kasteel is veel groter dan ik verwacht had en geeft echt een prachtig uitzicht.

Na het kasteel lopen we een stukje en lunchen bij een sfeervol vega-tentje: Princesa do Castelo. Hier vullen we onze vitaminevoorraad aan met zelf samengestelde groentesmoothies en een salade. Afgetopt met nachos en een huisgemaakte salsadip, mmm..

castelo-de-sao-jorge

Pharmacia

In veel blogs komt dit restaurant terug en nu begrijp ik waarom. Bij deze voormalige apotheek krijg je de olie in een medicijnflesje, de rekening in een pillenpotje etc. Het is aan te raden om hier wat gerechtjes te bestellen en deze te delen. We hebben hier echt ontzettend lekker (en veel!) gegeten en waren inclusief een fles wijn 30 euro per persoon kwijt. Voor Lissabon best duur, maar dat is het zeker waard!

Bairro Alto en dansen

’s Avonds een drankje doen in Bairro Alto is een hele ervaring. Bijna iedereen staat hier voor de barretjes op straat met een glas in de hand. Rond een uurtje of één ’s nachts vertrekken de meesten richting de club om het feestje voort te zetten. Wij vinden de club K Urban Beach erg geslaagd. Er is hier fijne dansmuziek en een buitenterras met zwembad. Dit laatste is denk ik voor de sier, ondanks de hitte heb ik hier namelijk slechts één persoon (per ongeluk) in zien zwemmen.

alfama-lisbon

Verdwalen in Alfama

De oudste wijk van Lissabon is Alfama. Je kunt heerlijk slenteren door de kronkelende straten met gekleurde huisjes. Ik vind het echt prachtig en kijk mijn ogen uit. Hulde aan Google Maps! Het is namelijk erg makkelijk om hier de weg kwijt te raken. We komen op een gegeven moment uit bij Pois Café. Dit hippe tentje met allerlei verschillende meubels en veel houten details ziet er erg leuk uit. We drinken hier, tussen het verdwalen door, huisgemaakte limonade en eten wat hapjes.

Fado

Bovenaan mijn to-do lijstje staat het luisteren naar het Portugese levenslied. Vooral in de wijk Alfama zijn veel barretjes en restaurants waar live Fado muziek wordt gespeeld. We kiezen een terras uit waar een vrouw uit volle borst heel indrukwekkend staat te zingen. Een liter heerlijke sangria maakt deze avond helemaal af.

Niet te vergeten: het strand!

Ik vind de trein de makkelijkste manier om naar het strand te gaan. Na ongeveer 20 minuten kom je de eerste stranden tegen. Je kunt blijven zitten tot de laatste halte met het strand Cascais, maar ook uitstappen bij één van de andere stranden. Na een paar zandstranddagen hebben we een dagje niet zo heel veel zin in zand. We gaan op aanraden van de taxichauffeur naar een zwembad met zoutwater: ‘Piscina Oceânica’ in Oeiras. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt en vind het heel prettig.

strand-lissabon

Vlakbij ‘ons’ treinstation Cais do Sodré ligt de foodhal Time Out Market. Dit is een hele gezellige plek om een hapje te eten of wat eten af te halen.

Lissabon, de stad vol zoetigheden, gekleurde huizen en hippe eettentjes. En dat allemaal voor een prima prijs! Ik zou zo weer terug gaan, maar er zijn nog zo veel steden om te bezoeken. Ik zit nu alweer te denken over de volgende citytrip. Misschien Stockholm..?

tagged in Portugal