Zo druk zijn met het ontdekken van ‘nieuwe’ steden waardoor je je eigen stad vergeet. Ken je dat? Ik ben er in ieder geval schuldig aan. Amsterdam, Mokum, de hoofdstad en de grootste gemeente van Nederland. Of je er nu woont of op bezoek bent, in Amsterdam is altijd wat te beleven. Naast een aantal vanzelfsprekende bezienswaardigheden kun je hier ook de minder bekende en daarom juist extra leuke tips lezen. Winkelen, naar één van de prachtige parken of een voorstelling in een bijzonder gebouw. Een lekker hapje en drankje maken een Amsterdamse citytrip compleet.

Een goed begin

Er zijn een aantal plekken die niet kunnen ontbreken aan een Amsterdams bezoek. Om te beginnen het indrukwekkende Rijksmuseum aan het Museumplein. Het museum vol Nederlandse kunst en geschiedenis in het prachtige gebouw bevat vele topstukken, zoals De Nachtwacht en Het melkmeisje. In 2016 hebben maar liefst ruim 2 miljoen mensen, waaronder 300.000 kinderen, het Rijksmuseum bezocht. Het is dagelijks geopend van 09:00 – 17:00 uur en de reguliere prijs voor volwassen is €17,50.

In hartje Amsterdam vind je het Anne Frank Huis. Hier zat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog verborgen en schreef Anne haar beroemde dagboek. Het monument is elke dag geopend en het is aan te raden om twee maanden van te voren online een ticket met tijdslot te kopen. Lukt dit niet, dan kun je ook ter plekke een kaartje kopen. De rij hiervoor is echter vaak erg lang.

Shopping time

De eerste winkelstraat die je tussen het Centraal Station en de Dam tegenkomt, is de Nieuwendijk. Hier vind je bijna 200 winkels, waaronder de H&M en Swarovski. Aan het eind van de straat kom je op de gezellige Dam terecht. Elke dag van de week vind je levende standbeelden op het plein en een aantal keer per jaar kun je er naar de kermis. Daarnaast is er een enorme vestiging van de warenhuisketen de Bijenkorf op de Dam.

Zin in een pauze? Doe dan een hapje en een drankje bij Café van Daele achter het paleis op de Dam. Bij dit Amsterdamse café kun je bijvoorbeeld een broodje gerookte kip of tomatensoep bestellen. Aan de andere kant van de Dam kun je nog even verder winkelen in één van de oudste winkelstraten van Amsterdam: de Kalverstraat. De winkels gelegen aan zowel de Nieuwendijk als de Kalverstraat zijn elke dag van de week geopend.

Unieke items shoppen

Op zoek naar unieke items? Deze vind je rondom de Nieuwmarkt in het centrum. Er zijn hier tientallen tweedehands boetiekjes vol kleding en prachtige zilveren sieraden. Op ongeveer een minuut of tien lopen afstand kom je op het Waterlooplein. Op dit plein, vernoemd naar de Slag bij Waterloo, wordt zes dagen per week een vlooienmarkt gehouden (niet op zondag). Ben je net als ik dol op vlooienmarkten met bijzondere items? Breng dan ook een bezoekje aan Amsterdam-Noord!

Aan de andere kant van de rivier het IJ vind je één keer per maand de grootste vlooienmarkt van Europa: de IJ-Hallen. Honderden kramen vol met boeken, leren tassen en misschien vind je er net als ik een mooie spijkerjas van Levi’s, een eeuwenoude klok of een bijzonder sieraad. De reguliere entreeprijs is €5,00 en €2,00 voor kinderen onder de 11 jaar.

Daarnaast is er sinds 2016 een hele gave attractie in Amsterdam-Noord te vinden. Op het dak van de A’DAM Toren staat namelijk Europa’s hoogste schommel. Op maar liefst 100 meter hoogte schommel je hier over de rand heen en weer. Een geweldig uitzicht gegarandeerd! Genoeg redenen om op het (gratis) pontje te stappen en naar de overkant te gaan.

Picknick spots

Op een zonnige dag vind ik het zelf ontzettend leuk om te picknicken. En met mij vele anderen. Op zomerdagen en -avonden zijn veel parken gevuld met mensen, picknickkleedjes en barbecues. Waar kun je het beste dineren in de natuur?

1. Stipt op één staat het Vondelpark. Dit langgerekte park ligt in het stadsdeel Amsterdam-Zuid. Het park is uitermate geschikt voor een heerlijke wandeling of een picknick in het gras. Leuk om te weten: het Vondelpark staat in het Guinness Book of Records gevestigd als plek met de grootste picknick ter wereld, namelijk 433 personen.

2. Het in 2016 gerenoveerde Oosterpark ligt, zoals de naam al doet vermoeden, in Amsterdam-Oost. In sommige Amsterdamse parken, zoals het Sarphatipark, is open vuur verboden. In het Oosterpark mag je wel barbecueën en naast sportende fanatiekelingen vind je in het gras dan ook veel eters.

Laat het weer een picknick niet toe? Je kunt dan altijd plaatsnemen bij de hippe Vondeltuin in het Vondelpark. Dit restaurant is bij slecht weer overdekt en geopend vanaf maart tot en met oktober. In het Oosterpark staan verschillende monumenten, waaronder een sculptuur ontworpen door Jan Wolkers. Tevens staat er een 4,5 meter hoog kunstwerk ter nagedachtenis aan filmmaker Theo van Gogh. Genoeg te zien dus!

Komt dat zien

In Amsterdam bevind je je vrijwel altijd in de buurt van een theater. Aan het Leidseplein ligt bijvoorbeeld het DeLaMar Theater. Je kunt hier dagelijks grote voorstellingen bezoeken.

Het Koninklijk Theater Carré aan de rivier de Amstel wordt voornamelijk gebruikt voor musicals, cabaretvoorstellingen en popconcerten. Elk jaar in de laatste week van december en de eerste week van januari wordt hier het indrukwekkende Wereldkerstcircus gehouden. Mocht je in deze weken in Amsterdam zijn, dan raad ik je zeker aan om de 3-uur durende show bij te wonen!

In Theater Tuschinski zit de allermooiste filmzaal waar ik ooit ben geweest. De hoge hal met veel rood en tapijt geeft een sjiek gevoel. Niet voor niets dat hier veel filmpremiers gehouden worden. Ben je van plan een filmpje te pakken? De grote zaal, zaal 1, is met de ouderwetse balkons het meest bijzonder!

Smakelijk eten

Je kunt natuurlijk bij de allereerste vestiging van de FEBO op de Ferdinand Bolstraat een kroket uit de muur halen, want: Amsterdamser wordt het bijna niet. Ben je toch naar iets extra’s op zoek? Kies dan één van de onderstaande tentjes om heerlijk te ontbijten, lunchen of te dineren.

Ontbijt – Yoghurt Barn
Hier kun je kiezen uit allerlei soorten yoghurt en toppings. Daarnaast kun je een fruitsmoothie of een kopje koffie drinken, vergezeld door een stukje huisgemaakte taart. Extra leuk is dat de Yoghurt Barn om de hoek van de gezellige Albert Cuypmarkt ligt. Zeker een bezoekje waard! De markt is open van maandag tot en met zaterdag van 9:00 tot 17:00.

Lunch – Meneer Nieges
Vlakbij het Centraal Station en aan het IJ vind je het hippe Meneer Nieges. Door het gigantische terras kun je het haast niet missen en eenmaal binnen kijk je je ogen uit. Een grote ruimte vol prachtige meubels en bijzondere details. Laat je verrassen door het wisselende menu!

Diner – Eddy Spaghetti
Amsterdam-Oost zit vol unieke restaurantjes, waaronder Eddy Spaghetti aan het Krugerplein. Hier kun je smullen van Italiaanse specialiteiten , zoals ravioli putanesca en een verfrissende scroppino. Daarnaast worden er verschillende soorten gin tonic’s in het sfeervolle, knusse restaurantje geserveerd.

Wist je dat..

• Sinds 2010 staat de grachtengordel van Amsterdam op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
• Elk jaar wordt in december en januari in de binnenstad van Amsterdam het Light Festival gehouden. Je kunt tientallen kunstwerken bewonderen tijdens zowel de wandel- als de vaarroute. Ben je in deze maanden in Amsterdam? Een aanrader is dan om met een boottocht de grachten op te gaan.

tagged in Nederland, tips