Een onvergetelijke reis naar Thailand: het snuiven van de bijzondere Thaise cultuur, het bezoeken van de prachtige gouden tempels, het ontmoeten van alleen maar vriendelijke mensen en genieten van het warme weer op de zuidelijke eilanden… Beter kan niet! Het klinkt namelijk als dé perfecte vakantie. Dat is het ook zeker, maar er zijn veel dingen die je niet mag vergeten, voor je op reis naar Thailand gaat.

Inleven in de Thaise cultuur

Het is van belang dat je je goed inleest in de Thaise cultuur. Thailand heeft namelijk ontzettend veel regels en gebruiken, die wij als Nederlanders niet kennen. Om ongemakkelijke situaties te voorkomen, heb ik deze voor je op een rijtje gezet.

Lichaamsgebaren

Ten eerste is iemands hoofd aanraken heel onbeleefd in Thailand. Zo aaide ik tijdens mijn reis een Thais jongetje over zijn hoofd. Nadat ik raar werd aangekeken door de moeder van het jongetje, vertelde de reisleider dat dit als onaardig wordt beschouwd. Het hoofd is het hoogste lichaamsdeel en wordt ook gezien als het meest heilige deel van het lichaam. De voeten zijn de tegenpool: deze worden als onrein en vies beschouwd, omdat deze het meest met vuiligheid in aanraking komen. Daarnaast is wijzen naar iemand erg onbeleefd in Thailand. Als je naar iemand wilt wijzen, kun je dit het beste met een hoofdknikje doen. Ook als je bijvoorbeeld wilt wenken naar iemand, kun je dit het beste doen met je handpalm naar beneden en een snelle beweging maken met je vingers naar je toe.

Tempelbezoeken

In Thailand vind je enorm veel tempels. In de tempels is het gebruikelijk om je schouders en knieën te bedekken. Ook mag je niets op je hoofd dragen en loop je op blote voeten. Als je om een tempel heenloopt, loop je rechtsom. Met de klok mee. Er zijn ook een aantal tempels die de hel en de hemel uitbeelden. Deze tempels mag je maar één kant op lopen. Wanneer je de verkeerde kant op loopt, loop je van de hemel richting de hel en dit zal voor ongeluk zorgen. Daarnaast moet je je schoenen uitdoen in de tempels. Wanneer je in een tempel gaat zitten, ga dan in kleermakerszit of op je knieën zitten richting een Boeddhabeeld of monnik. Aangezien de voeten voor onrein staan, zijn de voeten richting de heilige erg oneerbiedig.

De monniken

Bij de tempels vind je veel monniken in oranje gewaden. De monnik is heilig voor de Thaise mensen. Wanneer je een monnik bezoekt, is het belangrijk dat je kleiner blijft dan hij. Wanneer je langer bent dan de monnik, maak jezelf dan kleiner door te bukken of te gaan zitten. Niemand is namelijk beter dan de monnik en dit stralen lange mensen wel uit. Raak een monnik ook nooit aan! Zeker als vrouw niet. Sommige monniken kijken zelfs niets eens vrouwen aan.

De vriendelijke mensen

De grote verschillen van Thailand met de Nederlandse cultuur is niet perse nadelig. Thailand heeft ook veel voordelen ten opzichte van Nederland. Bijvoorbeeld het voordeel dat iedereen lacht. Thailand wordt ook wel het land van de glimlach genoemd. Dit komt ook deels door het bijgeloof van de Thaise mensen. Vaak als je op vakantie gaat, word je gewaarschuwd voor zakkenrollers. In de grote steden komt het vaak voor dat je portemonnee uit je broekzak of tas gestolen wordt. Nu leek dit in Thailand helemaal niet het geval. Ik sprak hierover met een Thaise reisleider en hij vertelde mij dat dit komt door het geloof in reïncarnatie. Vrijwel alle Thaise mensen geloven in reïncarnatie. Wanneer je nu in je leven een slecht mens bent en bijvoorbeeld steelt van andere mensen, zul je in je volgende leven terugkomen als slechter wezen op aarde. Ik was wel benieuwd en vroeg aan hem wat hij onder een slechter wezen op aarde verstond. “Een straathond is het ergste wat je kunt worden en daar is vrijwel iedereen bang voor” antwoordde hij. Natuurlijk is het geen garantie dat je spullen veilig zijn tijdens je reis, maar door het geloof in reïncarnatie, kun jij geruster op vakantie.

Onderhandelen

De verkopers op de markten zijn vaak uit op het geld van de toeristen. Wanneer verkopers horen dat je een toerist bent, zullen ze gemakkelijk het driedubbele van de prijs vragen. Wanneer je wilt onderhandelen, kun je het beste beginnen met een kwart van de vraagprijs. Tijdens mijn reis leerde ik Thais tellen. Dit heeft mij enorm veel geld bespaard. Bij de verkopers ging ik afdingen in het Thais, waardoor het leek alsof ik er veel ervaring in had en verkochten ze het vaak voor de ‘normale’ prijs.

Verzekeringen

Het is van belang dat je een goede verzekering hebt wanneer je op reis gaat naar Thailand. Zeker wanneer je van plan bent om een actieve vakantie te houden. Tijdens mijn reis naar Thailand maakte ik veel wandelingen in de bergen, zwom tussen de watervallen en de vele vissen, hing aan een touw in de jungle, reed op een olifant en snorkelde overal waar mogelijk. Wanneer er een ongeluk gebeurt, ben je voor vele gebeurtenissen en gevaarlijke sporten niet verzekerd. Het is dus handig om je verzekering af te sluiten op de wensen van je reis. Een handig overzicht waar je op moet letten voor je verzekering voor Thailand, vind je op de website van doorlopendereisverzekering.net.

Inentingen en medicijnen

Let ook op de inentingen en medicijnen die je nodig hebt voor je reis tijdens de voorbereidingen. Er zijn een aantal vaccinaties die aanbevolen worden.

De aanbevolen vaccinaties zijn:
– DTP (Difterie, tetanus en polio)
– Hepetitis A (Besmettelijk geelzucht)

In sommige gevallen heb je ook de BMR inenting nodig. Deze heb je nodig als je niet eerder mazelen hebt gehad of ertegen bent ingeënt.

Wanneer je langer dan drie maanden in Thailand verblijft, worden de volgende vaccinaties ook aanbevolen:
– Hepetitis B
– Rabiës (hondsdolheid)
– Tuberculose

Je hoeft geen speciale medicijnen aan te schaffen voor je reis naar Thailand. Er zijn in Thailand wel veel gevaarlijke muggen, maar in Thailand verkopen ze op iedere markt de juiste zalfjes en medicijnen. Deze werken in vele gevallen ook beter dan de zalfjes die je in Nederland kunt krijgen.

Natuurlijk zijn er veel meer verschillen tussen de Nederlandse en Thaise cultuur, maar dit zijn de belangrijkste verschillen die je maar beter van te voren kunt weten. Na deze voorbereiding kun je pas echt genieten van je reis in Thailand! Veel plezier!