Toen mijn ouders voorstelden om weer naar het noorden van Europa af te reizen, was ik niet meteen enthousiast. Al jarenlang zochten we het avontuur op in Noorwegen en Zweden, maar nu ik na de zomervakantie naar de middelbare school zou gaan, wilde ik ook eens iets anders. Al mijn vriendinnetjes gingen de zon opzoeken in Frankrijk, Spanje en Italië en ik ging naar landen waar het, wat ik wist van vorige vakanties, niet altijd zulk mooi weer is. Helaas was ik twaalf jaar dus ik moest wel met mijn ouders mee naar Scandinavië en dat is maar goed ook. Het is achteraf een prachtige reis geweest die me voor altijd bij is gebleven en stiekem zou ik graag eens terug willen naar deze mooie plekjes…

scandinavië

De reis

Het begon allemaal in Nederland waar we ’s ochtends vroeg bepakt en bezakt in onze Volvo stapten. Mijn zusje en ik vermaakten ons wel met de Nintendo op de achterbank. Voor we het wisten gingen we al ergens in Duitsland overnachten en reden we de volgende dag Kopenhagen binnen. Vanaf hier vlogen we verder naar Kiruna in het noorden van Zweden met een tussenlanding in Stockholm. Eenmaal aangekomen in één van de noordelijkste stadjes van het land, kon de roadtrip met onze huurauto echt beginnen!

Tip: bezoek ook Kopenhagen in Denemarken, een super leuke stad met veel verborgen leuke plekken!

Bijzonder stadje

De eerste paar dagen in Zweden brachten we door in Kiruna. Dit stadje is best wel klein, maar alsnog één van de grootste in de omgeving. Ik vond het vooral opvallen dat de stad zo veel verschilde van andere Europese steden. We hadden geluk op het moment dat we hier waren, want het zonnetje scheen en de temperatuur was daarom vrij aangenaam voor het noorden van Zweden. Hier hebben we de ondergrondse ijzermijn bezocht, net zoals de rest van de toeristen daar, maar het was alsnog heel bijzonder om te zien. ’s Avonds hebben we lekker gegeten bij Spis Mat & Dryck in het centrum. De volgende dag bezochten we het dorpje van het bekende ICEHOTEL, Jukkasjärvi.

Rendieren op de weg

De rest van de eerste weken bleven we nog in Zweden en genoten hier van de prachtige natuur. We maakten lange wandelingen door de bergen, langs gletsjers en dronken water uit riviertjes. Toen we rondreden over de lange uitgestorven wegen doken er regelmatig rendieren op, die vervolgens gewoon nonchalant voor de auto bleven staan. Dat vonden we prachtig, een kudde dieren op de weg die niet aan de kant ging voor auto’s, dat maak je in Nederland niet vaak mee. ’s Avonds nam mijn vader ons een keer mee op zijn eigen elandensafari. De zogenaamde safari begon eigenlijk als een grapje, maar pakte uiteindelijk goed uit. We reden door de donkere bossen en ja hoor, na een tijdje zagen we toch echt elanden. Super leuk om zoveel wilde dieren te zien vanuit de auto!

Walvissafari

Na een paar weken kwamen we aan in Andenes, een plaatsje in Noorwegen wat zo’n 300 kilometer boven de poolcirkel ligt. Toen we zagen dat er in Andenes walvissafari’s georganiseerd werden, leek ons dat meteen wel iets. We boekten een safari en stonden de volgende ochtend dan ook dik aangekleed en vol goede moed op de wal van het plaatsje. Het begon met het uitdelen van zakjes voor als je niet zo’n sterke maag had op het water. Lachen dat ik deed, stel je voor dat je misselijk wordt op een tocht van ongeveer vier uur! Eenmaal aan boord van de vrij kleine boot kon het avontuur beginnen. Al snel zagen we zeehonden liggen op de rotsen en vlogen de papegaaiduikers ons om de oren, wat was het mooi! Om de walvissen te spotten, moesten we een stuk verder de oceaan op, waar het water dus ook een stuk wilder werd. Helaas bleek op dat moment dat ook mijn maag niet opgewassen was tegen de golven en ik werd flink zeeziek. Gelukkig was er een lieve Nederlandse gids aan boord die me goed hielp. Na een paar uren gevaren te hebben, was het dan toch echt zover: de walvissen zwommen om de boot heen en lieten meerdere keren hun enorme staarten aan ons zien. Wat een geweldige ervaring was dat waardoor ik even vergat hoe ik me voelde. Ik had deze walvissafari al met al zeker niet willen missen! Kleine tip: neem pilletjes tegen zeeziekte mee..

Kortom de prachtige bergen, de natuur, de Sami cultuur, de wilde dieren en nog veel meer moois maken deze rondreis een hele bijzondere die ik niet snel zal vergeten!