Alles om je heen vergeten, heerlijk je hoofd leegmaken en de mooiste plekjes al rennend ontdekken. Voor hardloopliefhebbers is dit het mooiste wat er is! In Nederland kun je gelukkig goed hardlopen, toch zijn er nog veel meer mooie bestemmingen over de grens waar je ook prachtig kunt rennen. Op deze pagina vind je alles over hardlopen in het buitenland!

Marathons in het buitenland

Als je eenmaal aan het hardlopen bent, is het wel zo leuk om te trainen voor een wedstrijd. Gelukkig kun je prachtig hardlopen in het buitenland, er zijn zo veel bijzondere marathons te vinden! Onze favoriete marathons in het buitenland vind je hieronder.

New York

Heel vanzelfsprekend misschien, maar toch onmisbaar in het rijtje. De marathon van New York! Met 50.000 deelnemers uit meer dan 130 landen is het de grootste en populairste marathon die er is! Door één miljoen toeschouwers word je vrolijk en enthousiast aangemoedigd, terwijl je dwars door de stad rent. Onderweg kom je langs vijf wijken en vier bruggen, waaronder Central Park en The Brooklyn Bridge, een spectaculair parcours!

Tip
Ga jij de Amerikaanse koning der marathons lopen? Voordat je in het vliegtuig stapt, zijn er nog wel een aantal dingen die handig zijn om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan het juiste visum aanvragen.

Valencia

Hardlopen in de zon, dwars door een bruisende, prachtige stad? De mooiste marathon van Spanje vindt plaats in het verrassende Valencia! Je begint en eindigt de wedstrijd in de schitterende Stad van de Kunst en Wetenschap. Onderweg loop je langs de zee, door het Turia park en door het centrum. Een indrukwekkende en prachtige route! Wil je een snelle tijd lopen? Dan is Valencia ook zeer geschikt, de stad heeft namelijk een volledig platte oppervlakte.

Tip
Als je naar Valencia gaat, is het wel zo leuk om je marathon te combineren met cultuur snuiven. De leukste activiteiten, restaurants en andere handige tips om de stad te verkennen vind je hier!

Berlijn

Als het je leuk lijkt om een keer over de grens te rennen, maar niet te ver weg wilt, dan is de halve marathon van Berlijn waar je moet zijn! Tijdens het hardloopevenement kom je langs bekende hotspots Checkpoint Charlie, Alexanderplatz en de Brandenburg Tor. Onderweg word je aangemoedigd door duizenden supporters! De 21.0975 kilometer door de hippe stad kun je bovendien erg goed combineren met een leuke stedentrip.

Tip
Verblijf je langer in Duitsland dan alleen voor de halve marathon van Berlijn? Dan is het wel zo leuk om wat meer te weten over de Duitse cultuur.

Bizarre marathonspots

Zelfs in extreme weersomstandigheden is het nog mogelijk om te hardlopen in het buitenland. Dat laten onderstaande marathons wel zien:

– In de Marrokkaanse Sahara vindt jaarlijks de Marathon des Sables plaats. Letterlijk betekent dit ‘marathon van de zandkorrels’. Als je mee wilt doen aan deze marathon door de woestijn, moet je op de dag van en tijdens de race 3.000-4.000 kilocaloriën eten en om de twintig tot dertig minuten een snack eten. Om de zoveel tijd wordt er langs de marathon water uitgedeeld. Je moet er wat voor over hebben, maar een ervaring is het zeker!

– Een ander nogal extreme locatie om te rennen is the Polar Circle Marathon in Groenland. Hardlopen in de sneeuw! Tijdens het hardloopevenement word je omringd door ijsrotsen, sneeuw en -letterlijk en figuurlijk – frisse lucht. De marathon bestaat uit een klein stukje route over het ijs, maar voornamelijk ren je door de sneeuw. Wil je deze hardloopwedstrijd van je bucketlist afstrepen? Wees niet bang om je te warm aan te kleden. Gemiddelde temperaturen liggen namelijk tussen -15 en -10 graden Celsius. Met de zon kan het iets warmer worden, maar de temperatuur kan ook nog verder onder de nul zakken!

– Als je het hebt over buiten de gebaande paden lopen, dan mag een hardloopwedstrijd in de jungle natuurlijk niet ontbreken. Je doet niet zomaar een rondje door het regenwoud: The Jungle Ultra is namelijk maar liefst 230 kilometer lang! 3.048 kilometers (!) boven de zeespiegel ga je van start. Terwijl je door de Peruaanse jungle loopt, kom je langs ongerepte bossen en indrukwekkende gebergtes. Naast jaguars, apen en tapirs zul je jezelf ook moeten kunnen redden. In totaal is de marathon verdeeld over vijf dagen. Een slaapzak, hangmat en eten is dus wel zo handig om mee te nemen. Durf jij het aan?

Hardlopen in het buitenland in de natuur

Naast grote steden is het verrukkelijk om hard te lopen in de natuur. De allermooiste natuurgebieden om te hardlopen in het buitenland vind je hieronder.

Hardlopen met astma

Heb je astma? Met benauwdheid en weinig lucht kan hardlopen nog wel eens een opgave zijn. Een fijne plek om dan naar toe te reizen is Benidorm in Spanje. Hier is de lucht namelijk super schoon! Andere plaatsen en eilanden met een gezonde lucht zijn Lanzarote, Marbella en Mallorca. De natuur van deze steden maakt jou het hardlopen met astma in ieder geval misschien een beetje makkelijker!

Hardlopen op het strand

Rennen langs de bruisende golven en de ondergaande zon. Hardlopen op het strand is een hele ervaring op zich! Met haar vele stranden is Spanje de perfecte plek om te gaan hardlopen. Zo hebben de eilanden Ibiza, Formentera of Menorca prachtige pareltjes, maar ook in steden als Barcelona en Valencia kun je heerlijk over het strand rennen!

Trailrunning in het buitenland

Ongerepte natuur, bossen of bergen, trailrunning – op onverharde paadjes hardlopen – is helemaal in! Spaanse eilanden zijn met hun ruige natuur perfect voor jou om van de grote paden af te wijken. Zo kun je bijvoorbeeld in Lanzarote, Mallorca of Tenerife heerlijk door de bossen hardlopen!

Hardloopreizen

Wil je graag hardlopen in het buitenland? Perfect is natuurlijk om je hardloopevenement te combineren met een stedentrip. Ideaal zijn dan de georganiseerde hardloopreizen die deze vakantie voor jou regelen. Zij zoeken je vlucht, verzekeringen, verblijf en ticket. Het enige wat jij hoeft te doen is goed oefenen!

Checklist hardloopreis

Ga je de grens over om aan één van de marathons mee te doen? Handig is dan deze checklist om je hardloopreis compleet te maken! Zo weet je zeker dat je niks vergeet in te pakken.

Voorbereiding
– Blarenpleisters
– Zonnebrand
– Powerbank
– Oordopjes
– Deodorant
– Thermokleding (bij koud weer)
– Sportmuts (bij koud weer)
– Sporthandschoenen (bij koud weer)
– Een goed, gezond ontbijt!

Tijdens de hardloopwedstrijd
– Identiteitskaart/paspoort
– Een lekker zittende hardloopoutfit
– Een running belt voor je sleutels, portemonnee of telefoon
– Hardloopsokken of compressiekousen
– Hardloopschoenen
– Zonnebril
– Eventueel een pet (bij warm weer)
– Hardloophorloge

Na de loop
– Spierverzachtende creme
– Aftersun (bij warm weer)
– Energiesnack
– Suikerdrank