Misschien ga je binnenkort een stedentrip maken, of nog toffer: je gaat op wereldreis! De mooiste herinneringen wil je dan natuurlijk graag vastleggen. Bij fotograferen op reis heb je vaak te maken met andere omstandigheden dan thuis. Je kunt bijvoorbeeld niet al je lenzen meeslepen en die stabiele driepoot is misschien ook wat te groot voor in je backpack. Wij geven je graag wat tips over fotograferen op reis.

resifotografie fotografie op reis reizen fotograferen camera lens

Wat neem je mee om te fotograferen op reis?

Als eerste is het slim om te bepalen welke lenzen je meeneemt. Als je op reis gaat, kun je vaak maar beperkt meenemen. Te veel camera-gear meeslepen kan overbodig zijn. Dit verschilt per camera. Als je een systeemcamera hebt, die vaak kleiner is, ben je al wat minder beperkt. Bij spiegelreflexcamera’s daarentegen, kan je tas al vol zitten met een 85mm prime lens. Neem daarom de lenzen mee waarvan je denkt dat je ze echt, écht niet kan missen.

Meer zoom, minder kwaliteit

Een zoomlens is natuurlijk een echte must-have voor bijvoorbeeld een safari in Afrika. Met een zoomlens lever je echter altijd in op je beeldkwaliteit. Natuurlijk verschilt dit per type lens en de prijscategorie doet er ook zeker toe. Maar als je echt voor de kwaliteit gaat en ook ruimte wil besparen, is een prime lens een goede reisbuddy. Lees hieronder waarom!

De prime lens

Deze lens heeft een vast brandpuntafstand. Je kunt hiermee dus niet zoomen. Wil je dichter bij het vast te leggen object komen, dan moet je er dus zelf naartoe/vanaf. Het voordeel van een lens met een vast brandpuntafstand is dat deze vaak vlijmscherpe beeldkwaliteit oplevert en een mooi scherptediepte effect. Ze zijn erg lichtgevoelig. Fotograferen bij een romantische zonsondergang op een tropisch eiland is hiermee dus een eitje!

Wat is je doel?

Wat fotografeer je het liefst? Houd je van straat- of natuurfotografie? Dan is een 24mm of 35mm lens aan te raden. Deze heeft een wijder bereik, waardoor je meer op de foto krijgt. Dit noemen we ook een groothoeklens. Leg je liever mensen vast, zoals bij portretfotografie? Dan is een 50mm een goede keus.

Tip: houd je meer van het fotograferen van landschappen? Dan is het misschien toch handig om dat statief niet thuis te laten liggen. Online kun je veel lichtgewicht reisstatieven vinden. Een goede middenweg is misschien een statief met een poot. Op deze manier heb je toch de stabiliteit die je nodig hebt, maar bespaar je ook veel ruimte!

Lichtomstandigheden in andere landen

In het buitenland is het licht vaak anders dan in Nederland. In de meer noordelijke landen heb je meer te maken met ‘koeler’ licht. Vaak staat de zon hier ook lager. Reis je meer naar het zuiden, of naar tropische plekken, dan zal je zien dat het licht warmer en geler is. Daarnaast staat de zon in warmere gebieden vaak hoog, waardoor je te maken krijgt met lichtreflecties (flares) in de foto. Een zonneklepje en UV filter zijn daarom, zeker bij fel licht, aan te raden!

lichtomstandigheden fotograferen reisfotografie camera op reis welke lens

Cultuur leren kennen door het oog van de camera

Fotografie is een superleuke manier om een nieuwe cultuur te leren kennen. Iemand die fotografeert leert of heeft geleerd om anders te kijken naar zaken. Vaak weet de fotograaf het bijzondere vast te leggen in iets dat eigenlijk heel alledaags is. Jij bent straks in het buitenland. Hier is alles (vaak) nieuw voor je. Dat biedt leuke en uitdagende perspectieven. Probeer altijd zoveel mogelijk te communiceren met de locals. Dit kan je naar nieuwe, verrassende plekken leiden.

Fotograferen op reis: mensen

Probeer zo vaak mogelijk toestemming te vragen van mensen die je fotografeert. Vanaf een bepaalde afstand hoeft dit natuurlijk niet per se, maar als het zo dichtbij komt dat het een portret is, is het toch verstandig om het wel te doen. Met handen, voeten en wat gebaren kom je al best ver. Je zult zien dat de lokale bevolking dit ook enorm kan waarderen. Waarom niet gewoon de foto maken? Dat kun je doen, maar in bepaalde culturen, voornamelijk armere culturen, kunnen ze er geld om vragen. Of simpelweg voelen ze zich er gewoon ongemakkelijk bij.

Wil je nog meer weten over reisfotografie of wil je je laten inspireren? Bekijk deze blog dan eens!

Verder is het vooral belangrijk om er van te genieten en je niet te veel te focussen op het perfecte plaatje. Die gelegenheid komt vanzelf voorbij!