Turkije: een land met vele gezichten. Begin jaren ’00 werd het land populairder en populairder door de talloze ‘all inclusive resorts’. Drie weken jezelf volproppen en poepiebruin terugkeren naar Nederland. “Kijken, kijken; niet kopen” werd een bekende uitspraak. Maar, Turkije is veel meer dan dat. Toen ik een aantal jaar terug de westkust van het land en het lokale leven opzocht, was ik verkocht. Zo ook aan de krakkemikkige dolmuş.
In vogelvlucht naar de Egeïsche kust
De Egeïsche Zee is een deel van de Middellandse Zee dat tussen Griekenland en Turkije in is gelegen. Bekende Griekse eilanden aan deze kust zijn Kreta, Mikonos en Kos, maar ook Turkije ligt dus aan deze zee. Zelf bezocht ik Bodrum. Met het vliegtuig, bijvoorbeeld vanaf Amsterdam, in ongeveer vier uurtjes te bereiken. Het is een heerlijke stad, maar ook de omgeving is een plaatje.
Het schiereiland rond
Het handigst is om met een auto het schiereiland te ontdekken. Zo kun je ook bij mooie baaitjes en kleine dorpjes stoppen. Start bijvoorbeeld in Bodrum en ga linksom het eiland af. Begin je dag in Bitez. In dit kleine plaatsje is op zich niet bijster veel te beleven, maar je kunt in het najaar en in de winter hier goed brunchen bij The Lemon Tree. Denk niet aan een internationaal ontbijt/lunch, maar een heerlijk Turks maaltje met olijfjes, kaas, meloen, börek (bladerdeeg gevuld met kaas) en gözleme (soort wrap op een hete plaat met diverse vulling, bijvoorbeeld spinazie en feta).
Rijd daarna door naar Turgutreis. Een aanrader is om hier juist op zaterdag naartoe te gaan; dan is er een grote straatmarkt. Voor souvenirtjes ben je dan op de juiste plek! Het voor- en najaar zijn fijne periodes om op deze markt te struinen. Dan is het wat minder druk en struikel je dus niet over hordes toeristen. De volgende bestemming is Gümüşluk, een klein dorpje dat gelukkig nog niet door het toerisme overspoeld wordt. Er zijn hier nog veel overblijfselen te spotten uit de Griekse tijd. Maar de eigenlijke hotspot is het Konijneneiland tegenover het dorp. Het zeewater staat laag, waardoor het eiland lopend te bereiken is. Ik weet niet hoe het kan, maar inderdaad; op dit eiland vind je talloze konijnen! Aanrader: dineren in Gümüşluk. Aan de baai zijn verschillende (vis)restaurantjes gelegen waarbij je zo op zee uitkijkt. Het romantische Mimoza is een goede keus.
Authentiek Yalıkavak met een moderne twist
Het laatste dorpje op de route is Yalıkavak. Dit kleine dorp is lang authentiek gebleven. Een schattig centrum met keien als ondergrond, restaurantjes langs het water, een populaire markt op dinsdag en een kleine jachthaven. Die kleine jachthaven werd in 2014 uitgebreid tot de super de luxe Palmarina waar de grootste en meest luxe jachten aanmeren. Ook kun je hier dineren en shoppen. Je vindt hier tegenwoordig ook een Blue Marlin en een Nikki Beach, van hetzelfde karakter als de Ibiza varianten. Maar mocht je gewoon, net zoals ik, liever voor de authentiekere spots gaan; dan kun je het beste een plekje in het centrum zoeken. Rondom de originele haven vind je veel restaurantjes waar je kunt neerploffen. Zelf ben ik altijd heel enthousiast over de mezes. Dit zijn als het ware de Turkse tapas. Het idee is dat je een paar mezes bestelt en deze gezellig met je tafelgenoten deelt. Je kunt het als voorgerecht doen, maar ook als hoofdmaaltijd. Mijn favorieten zijn de Acılı Ezme (tapenade van tomaat, Turske peterselie, knoflook, ui, groene en rode pepers en olijfolie) en Sigara Börek (gefrituurde deegrolletjes met feta en Turkse peterselie). Een andere aanrader is Kavaklı Köfteci waar men uit binnen- en buitenland op af komt voor de köfte (gekruid vlees). Grappig weetje: rondom het köfte restaurant vind je bij verschillende terrasjes de lokale bevolking druk bezig met hun tavla spelletje, oftewel de Turkse variant op Backgammon.
Vertrek je met de auto (’s avonds) uit Yalıkavak? Richting de stad Bodrum kom je langs een aantal verlaten windmolens. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht over de baai van Yalıkavak!
Reizen tussen de locals
Heb je geen rijbewijs of vind je het erg leuk om op de lokale manier je voort te bewegen? Dan is het een ideetje om de dolmuş te pakken. Dit zijn de kleine busjes die het hele schiereiland rond gaan. Voor een paar lira ga je van a naar b. De busjes herken je aan de witte met felblauwe of -oranje kleur. Op de voorkant van het busje staat waar de dolmuş naartoe gaat, bijvoorbeeld Bitez of Bodrum. Het leuke aan het reizen met de dolmuş vind ik het relaxte karakter. Busstops? Die kennen ze niet op het eiland. Je steekt gewoon je hand op en de bus stopt voor je. Een precieze prijs? Nou ja, die is er eigenlijk ook niet helemaal. In ieder geval kun je voor een prikkie het hele schiereiland rond. Vertrek je vanuit een dorpje? Vaak is er dan wel een dolmuş standplaats. Soms is het best een beetje lastig om de juiste bus te vinden. Gelukkig zijn de chauffeurs super vriendelijk en helpen ze je graag om in de juiste bus terecht te komen. En, met een gelukje zit je in een dolmuş met airco én mag je naast de buschauffeur zitten.
Bodrum itself!
En natuurlijk is een tripje Bodrum niet compleet wanneer je niet de stad zelf hebt bezocht. Bodrum is namelijk de naam van zowel het schiereiland als de stad. Ga je de stad bezoeken? Ga dan zeker ook het Bodrum Kalesi op, oftewel het kasteel (Petersburcht). Het is in 1402 gebouwd en geeft een mooi uitzicht over de hele stad. Maar, pak het misschien iets slimmer aan dan ik en ga vooral niet hartje zomer op het midden van de dag in 45 graden de burcht beklimmen… Verder kun je je in de stad vermaken met winkelen, van het zonnetje genieten en natuurlijk door een hapje en drankje te doen.
Mijn favoriet
Natuurlijk is er nog veel meer te beleven op het schiereiland. Van prachtige stranden, tot duiken en van lokale marktjes tot verstopte restaurantjes tussen de sinaasappelbomen. Maar mijn ultieme favoriet is de boottrip. Dan bedoel ik niet zo’n immens toeristische boottrip waar je met 50 Engelsen op zit. Nee, een klein zeilbootje waar je met vrienden of familie mee een dag kan spenderen. Lekker hapje eten op zee, de boot af springen wanneer je wil, vissen, van het zonnetje genieten… Een ultiem vakantiegevoel! Wij gingen op zee met de Simge zeilboot vanuit Yalıkavak. Met zonsondergang vaar je voldaan terug het haventje in.
Leave a reply