Zuid-Afrika is een fantastisch land en vooral van het Krugerpark ben ik een grote fan. Wanneer je Zuid-Afrika gaat bezoeken, is het Krugerpark een echte must-see! Je kunt hier genieten van de mooie dieren in hun natuurlijke leefomgeving. Ik geef je graag mijn tips en ervaringen over avontuurlijk Krugerpark en Kaapstad.
Het Krugerpark
Om te beginnen met het Krugerpark; het mooiste en het meest bijzondere wat ik – ik kan wel zeggen in mijn hele leven – heb gezien. Het Krugerpark is een van de grootste wildreservaten in Afrika met een oppervlakte van bijna 20.000 vierkante kilometer. Dat is ongeveer de helft van heel Nederland.
Bereik Krugerpark
Een bezoek aan het Krugerpark is een logische combinatie bij een rondreis door Zuid-Afrika. Het Krugerpark bevindt zich in Zuid-Afrika op 450 kilometer afstand van Johannesburg. Vanaf Johannesburg ligt een grote weg richting het Krugerpark. Wanneer je wilt vliegen richting het Krugerpark, kun je het beste landen op Nelspruit. Dit is het dichtstbijzijnde vliegveld. Een andere optie is Johannesburg.
Zelf vloog ik richting Johannesburg. Op het vliegveld van Johannesburg huurden mijn vriendinnen en ik een auto bij Hertz. Vanaf hier reden we in ongeveer 5 uur naar het Krugerpark. Het vliegen over Johannesburg, inclusief het huren van een auto, kwam voordeliger uit dan een vlucht naar Nelspruit.
Tip: Wanneer je een auto huurt voor in het Krugerpark, zou ik een extra verzekering afsluiten bij de verhuurder. Het zou zo maar kunnen dat een olifant je auto even een zetje geeft 😉
Verblijf
In het Krugerpark heb je verschillende ‘rest camps’. Dit zijn soort campings, omheind met hekken die de (meeste) dieren tegenhouden. Gek idee; daar zijn juist de bezoekers degenen in de ‘kooi’ en staan de wilde dieren eromheen naar jou te kijken. De campings zijn meestal open tussen 06:00 en 18:00. Buiten deze tijden mag je niet in het Krugerpark rond rijden. Logisch ook wel; in het donker zul je die olifanten misschien niet naast je auto zien staan.
In principe maakt het niet uit in welke rest camp je overnacht. De parken zijn redelijk hetzelfde. Wel hoorden wij dat je in het zuiden de meeste dieren kunt spotten, dus wij boekten de rest camps Skukuza, Lower Sabie en Crocodile Bridge. Achteraf heel blij met deze keuze. We hebben heel veel kunnen zien in 4 dagen.
Tips:
– Zorg dat je ruim voor de sluitingstijd richting je park terug rijdt. Wij hadden namelijk een probleem toen om 17:45 een groep met zo’n 40 olifanten voor onze auto stond.
– Neem contact geld mee, in het Krugerpark kun je maar op beperkte plaatsen pinnen.
– De rest camps kun je boeken via de website van Sanparks.
De dieren
In het Krugerpark kom je ontzettend veel dieren tegen. De leeuw, olifant, buffel, luipaard en neushoorn zijn de dieren die onder de Big Five worden verstaan. De term Big Five werd bedacht door jagers en verwijst naar de vijf meest moeilijke dieren om op te jagen. Je zult je ogen uitkijken en verbazen hoeveel dieren je hier kunt vinden.
Bij binnenkomst in het Krugerpark kwamen we gelijk een impala (hert) tegen. Vol enthousiasme hing ik uit ons autoraam om een foto te maken. Ons eerste dier was gespot! Niet wetende dat we later gek zouden worden van al die impala’s. Overal waar je kijkt, kom je impala’s tegen! Op dag 2 in het Krugerpark hadden we al vier dieren van de Big Five gespot. We moesten alleen de luipaard nog. Aangezien de luipaard meestal in een boom ligt te slapen, gingen we maar op zoek naar bomen waar luipaarden in zouden kunnen liggen. Na lang zoeken en stoppen bij iedere boom, hebben we uiteindelijk de Big Five compleet kunnen maken.
Ook handig om te weten: Je mag absoluut niet uitstappen of ver uit je raampje hangen. De dieren zien namelijk een auto als object. Wanneer je iets uitsteekt, zullen ze zien dat er mensen in zitten en dan hebben ze de deuren zó open…
Zelf rijden of een georganiseerde tour?
In het Krugerpark mag je zelf met een auto rijden. Dit is ook zeker een aanrader. Zo kun je op de plekken stil staan waar je dieren spot. Het zijn geen drukbezochte wegen in het Krugerpark, maar je zult zeker op iedere weg wel een auto tegen komen. Ook rijden er veel rangers rond, om te kijken of alles veilig is. Wanneer er iets gebeurt, zal er snel beveiliging zijn. Je kunt ook kiezen voor een tour; je gaat dan met een grote wagen, inclusief ranger, de dieren spotten. Dit is fijn, want de ranger kan je meer vertellen. Echter kun je dan niet op ieder gewenst moment stoppen.
Overdag reden wij in onze gehuurde Toyota Corola door het Krugerpark. Dit was ideaal, we zagen zo heel veel. Ook heb je al snel door waar de meeste dieren te spotten zijn. Op deze plekken staan namelijk veel auto’s naast elkaar en hangen de fototoestellen uit de auto. In de ochtenden en avonden gingen we vaak mee met de georganiseerde tours. ´s Ochtends gingen we mee met een sunrise drive. Hier zag je de zon opkomen en de dieren wakker worden, prachtig!! Ook hebben we een sunset drive gedaan. Hier gingen we ’s avonds laat in het donker met zaklampen de dieren zoeken. ’s Nachts zijn veel dieren meer actief, dus ook dit was heel bijzonder.
Help!
Maar het meest spectaculair van allemaal: de afternoon walk. We kozen ervoor om te gaan wandelen met rangers door het Krugerpark. We deden onze goede wandelschoenen aan en vol goede moed stapten we bij de rangers in de auto. Zij vertelden ons dat we naar een plek zouden rijden waar weinig gevaarlijke dieren zitten. We zouden onder andere giraffen, olifanten en zebra’s tegen kunnen komen, spannend! We stapten uit de auto en liepen met een ietwat snellere hartklopping, maar vol trots achter de rangers aan. Zij vertelden tijdens het wandelen over verschillende planten en dieren die we tegen kwamen.
Alles liep vlekkeloos, tot we gegrom hoorden… De rangers keken elkaar geschrokken aan en zeiden dat we een andere weg gingen nemen. Volgens de ranger was het gegrom van een neushoorn. Help! We liepen een andere kant op en kwamen bij een meer uit. Toen stonden we opeens oog in oog met twee zwarte neushoorns. De gevaarlijkste dieren in het Krugerpark. De rangers doken achter een bosje en riepen: “move guys, move!” Daar sta je dan, als drie ‘dappere’ meiden… Langzaam kropen we naar achteren en konden we terug sluipen richting de auto. Brrr… wat een ervaring was dat!
Activiteiten in en rondom Kaapstad
Shark cage diving
Shark cage diving wil zeggen dat je in een kooi het water in gaat, tussen de haaien. Je herkent het vast wel van de filmpjes op Facebook waarbij het fout gaat. Kaapstad is één van de weinige plekken waar het toegestaan is om te shark cage diven en waar het dus (vrijwel) nooit fout gaat. Shark cage diving Cape Town is een aanrader als deze to-do nog op je bucketlist staat!
Zelf heb ik ook in zo’n kooi gezeten. Helaas heb ik, naast de mooie vissen, geen haaien gespot. We hebben een tegoedbon voor een andere keer gekregen. Helaas was dit de dag voor ik naar huis ging! Balen!
Skydive
Zuid-Afrika heeft verschillende skydive organisaties. Op 1,5 uur afstand van Kaapstad bevindt zich Skydive Cape Town.
Wat was dat een ervaring! We vlogen met een vliegtuig tot een hoogte van ongeveer 3000 meter. In het vliegtuig werden we vastgemaakt aan onze instructeur. Toen kwam het moment; het vliegtuig ging open. De instructeur ging op de rand van het vliegtuig zitten. Ik hing er voor, al uit het vliegtuig dus. Wat gaaf maar spannend was dat! Na een 1,5 kilometer vrije val opende de instructeur de parachute. Ik vond dit een echte aanrader!
Surfen
Kaapstad is dé plek om te surfen. Ook iets om van je bucketlist af te strepen! Luister wel goed naar het advies van de strandwacht. Het zou zomaar kunnen dat er diezelfde week, of zelfs dag, nog een haai is gespot. Dan zou ik deze to-do toch maar even overslaan..
Zuid-Afrika is veruit één van mijn mooiste bestemmingen. Al hoewel ik graag nieuwe delen van de wereld wil ontdekken, hoop ik binnen enkele jaren nog eens terug te gaan naar Zuid-Afrika!
Leave a reply