Singapore, een stad met meer dan 5 miljoen inwoners. Je vindt hier drukte, maar ook rust. In deze enorme stad zijn heel veel bijzonderheden en als je maar een paar dagen in deze stad bent, wil je natuurlijk alles uit je citytrip halen. Ik had het geluk dat ik op mijn reis naar Bali een (geplande) tussenstop had van vier dagen in deze prachtige stad. Voor indrukwekkende natuur, heerlijke eten en cultuur zit je hier helemaal goed. Maar er is natuurlijk nog veel meer te doen! Hieronder vind je mijn tips voor als je in Singapore bent.

1. On the road

Om te beginnen zal ik je vertellen hoe je het makkelijkst kunt reizen in deze enorme stad: de metro is het antwoord. De metrolijnen zijn zeer goed geregeld. Ze gaan door de hele stad en er zijn heel veel stops, dus bij elke bezienswaardigheid of wijk waar je heen wilt, is altijd wel een metrostation in de buurt. Wanneer je in de stad bent, zou ik een kaart kopen waarop de metrohaltes goed te zien zijn. Op deze manier kun je de route uitstippelen en zo efficiënt mogelijk reizen. Je kunt beneden in het metrostation een kaartje kopen en als je van plan bent om vaker met de metro te reizen, bewaar je kaartje, want het is goedkoper om je eigen kaartje op te laden dan weer een nieuwe te kopen. Tip: je mag in de metro’s niet eten en drinken. Hiervoor kun je een flinke boete krijgen.

2. Hiken

Wat ik zo bijzonder aan Singapore vind is dat je naast de drukke stad ook prachtige natuur hebt. Middenin de stad vind je een enorme jungle waar je doorheen kunt wandelen. Je hebt hier verschillende parken en verschillende hikes (wandelingen) waar je uit kunt kiezen. Ik heb een hike gedaan van zes kilometer door het Southern Ridges Park. Dit lijkt weinig, maar wanneer je hier in de zomer bent, snap je wel dat het heel zwaar is met de tropische temperaturen. Ik begon de wandeling bovenaan bij Faber park. Je kunt je hier het beste af laten zetten door een taxi, want het is een beste klim naar boven. Als je de route volgt, loop je door een “mini jungle” en beware of monkeys! Vervolgens loop je door een botanische tuin die eindigt bij een grote brug aan een drukke weg. Wanneer je deze brug opgaat en de route verder volgt, loop je weer verder door de mooie natuur. Maar pas op! Loop hier niet wanneer het onweert, want je loopt op een soort stellage hoger dan sommige bomen. Na een paar kilometer kom je uit bij de Southern Ridges Bridge. Dit is een hele mooie en bijzondere brug, namelijk van hout en een speciale vorm. Aan het einde van de hike kwam ik uit bij Little India middenin het centrum waar mijn wandeling weer verder ging. Tip: vergeet je camera niet, je wilt deze wandeling zeker op beeld vastleggen. En neem ook een kaart, zonnebril of pet en een flesje water mee voor onderweg.

3. Shop till you drop

Houd je van shoppen? Dan kan je in Singapore je geluk op! De meeste winkels zijn gelegen in winkelcentra. Orchard Road is de meest bekende winkelstraat van Singapore waar je merken zoals Dior en Chanel vindt. Deze winkels zitten in het winkelcentrum op Orchard Road. Het winkelcentrum is een prachtig bouwwerk en is zeker leuk om even binnen te kijken. Nog een bijzonder winkelcentrum is Marina Bay Sands. Wanneer je hier binnenloopt en je kijkt naar beneden, dan ben je in Venetië belandt. Je kunt in dit winkelcentrum namelijk door de “grachten” varen onder de kleine bruggetjes door. In dit centrum zit boven de “grachten” ook een eetgelegenheid voor een wel erg bijzonder etentje. Ben je meer op zoek naar souvenirs, dan is China Town erg leuk om te bezoeken.

4. Kabelbaan

Nog iets bijzonders aan Singapore is dat het een eiland heeft, Sentosa Cove. Hier vind je naast de prachtige huizen ook de Universal Studios, een waterpark en een prachtig aquarium. Hier kun je je dus prima een dag vermaken! Je kunt hier niet komen met de bus of metro. Je kunt een taxi nemen naar dit eiland, maar je kunt er ook voor kiezen om met de kabelbaan van het centrum naar het eiland te gaan. Je hebt hierbij een prachtig uitzicht en het geeft een extra touch aan je reisje naar dit eiland. De kabelbaan gaat vanaf het Faber park of vanaf the Harbour Front Centre.

5. Streetfood

De leukste straat van Singapore vind ik Satay Street. Ga om 18:55 naar deze straat en wacht totdat het precies 19:00 wordt. Als je dit systeem nog niet kent, weet je niet wat je meemaakt! De eigenaren van de eettentjes en een verkeersregelaar staan bij het zebrapad klaar om de autoweg om te toveren tot een eetgelegenheid. Precies op 19:00 lopen ze de straat op om de weg af te zetten en binnen no time staat de hele weg vol met (simpele) tafeltjes en stoeltjes. De auto’s die nog dachten over te steken op deze weg hebben pech. Deze autoweg is nu een plek waar mensen komen om de lekkerste saté van de stad te eten. Aan de zijkant van de weg staan tientallen kraampjes waar onwijs lekker vlees wordt geroosterd. Dit is zeker een aanrader!

6. Bezoek één van de vele musea

Voor cultuur zit je in Singapore ook goed. Wil je meer weten over de geschiedenis van de stad? Bezoek dan het National Museum of Singapore. Er zijn hier veel exposities, een kleine shop en een buitenterras. Voor kinderen is dit museum tevens leuk. Tip: op de Onafhankelijkheidsdag van Singapore (9 augustus) is de entree gratis. Daarnaast heb je ook nog veel musea over kunst, oorlogen en geschiedenis. Een paar aanraders zijn: Singapore Art museum, Chinatown Heritage Centre en Changi museum & Chapel.

7. Relaxen op het strand

Ik had het net over het veelzijdige Sentosa Cove en wat je waarschijnlijk niet zult verwachten, is dat je daar kunt relaxen onder de palmbomen op het strand. Het strand heet Siloso Beach en is met het witte zand, helderblauwe zee, palmbomen en strandtentjes een waar paradijs. Vlak aan het strand liggen ook nog kleine eilandjes met palmbomen en mini strandjes, dit is op zwemafstand. Dus wil je even aan de drukte van de stad ontsnappen, dan is dit een hele aangename optie!

8. Food markets

Eten, eten en eten… dit kun je in Singapore heel goed! Hawker Centre en Maxwell Road China Town zijn mijn aanraders! Simpel, maar heel goed eten. Hawker Centre vind je aan de bekende winkelstraat Orchard Road. Dit lijkt op het eerste gezicht een soort winkelcentrum, maar zodra je naar beneden gaat met de roltrap zie je allerlei eettentjes en winkeltjes waar je lekkernijen kunt kopen. Hier komen veel mensen in hun lunchpauzes tijdens werk. Bij Maxweel Road China Town had ik gekozen voor rijst met kip (super lekker!) en pak choi. Wij liepen naar het tentje waar het het drukst was en ik snapte wel waarom!

9. Lichtjesshow

Wil je ’s avonds iets bijzonders zien voordat je lekker uit eten gaat? Ga dan om 20:00u naar Gardens By the Bay. Overdag kan je door dit park en over de “bomen” lopen, maar ’s avonds veranderen deze Avatar look-a-like bomen in een waar lichtjesspektakel.

10. Kleine tussenstop

Kom je ’s ochtends aan op het vliegveld van Singapore en vlieg je ’s avonds pas laat door naar je volgende bestemming? Dan is het ook heel goed te doen om nog even de stad in te gaan. Als je je koffers nog niet kunt inchecken, kun je je bagage in een kluisje achterlaten. De metro gaat gelijk vanaf het vliegveld dus je bent heel snel in de stad. Tip: wanneer je in Singapore bent met warm weer, neem dan een extra setje kleding mee waarmee je de stad in gaat. Ik zou in deze tijd geen zware wandeling gaan doen en de lichtjesshow haal je waarschijnlijk ook niet. Maar een goede combi is om naar een museum te gaan en nog lekker te eten in één van de foodmarkets. Zo gaat je wachttijd lekker snel en heb je ook nog wat van de cultuur meegekregen!

tagged in Singapore